Houten buitenkeuken: de voor- en nadelen

12 feb 2020 | Tips

Buitenkeukens worden vaak van hout gemaakt. Door de natuurlijke uitstraling, eenvoudige manier van bewerken en vele soorten aan hout-mogelijkheden lijkt hout het perfecte materiaal voor een buitenkeuken. In dit artikel gaan we het hebben over de voor- en nadelen van hout voor een buitenkeuken. Waar moet u rekening mee houden en wat zijn andere opties?

De voordelen: waarom hout een van de  meest toegepaste materialen is

Al jaar en dag wordt er veel van hout gebruik gemaakt voor buitenkeukens. In de natuurlijke omgeving van de tuin past hout altijd. Houten buitenkeukens zijn er in alle soorten en maten. Vanwege de eenvoud om te bewerken kan bijna alles gemaakt worden. Van compacte keukenblokken tot complete keukens met bar en alle mogelijke opties.

De gebruike houtsoorten variëren van goedkoper steigerhout tot aan duurzaam eiken en douglas hout. Houtsoorten die gaan vergrijzen in de natuur en zo een doorleefde look krijgen. Iedere houtsoort heeft weer zijn voor- en nadelen. Zo is steigerhout goedkoper maar is behandeld eiken weer veel duurzamer.

De nadelen van een houten buitenkeuken

Het gebruiken van hout voor de buitenkeuken heeft helaas niet alleen maar voordelen. Ook met de nadelen moet u goed rekening houden. Hout is namelijk een natuurproduct. Daar hoort bij dat het gaat werken (uitzetten, krimpen, kromtrekken) en dat de kleur vergrijsd. Kiest u voor een moderne, houten buitenkeuken met mooie, warmgele douglas fronten? Dan zal de keuken binnen de kortste keren gaan vergrijzen. Ook onder een veranda. Dit komt door de vochtige omstandigheden. Een ander gevolg is dat de houten fronten gaan kromtrekken en vervormen. Hier is weinig aan te doen, omdat dit een gewone natuurlijke eigenschap van hout is. Het gevolg? Uw deurtjes sluiten niet meer goed of met moeite en het strakke design oogt krom en versleten.

De levensduur van een houten buitenkeuken kunt u fors verlengen door deze minimaals jaarlijks te behandelen. Door de keuken te lakken of te beitsen blijft de originele kleur behouden. Een nadeel hiervan is dat u er jaarlijks onderhoud aan heeft.

Aluminium, RVS en Dekton. De materialen die COOXS toepast

Vanuit onze ervaring op buitenleven-gebied weten we dat mensen vaak spijt hebben van hun keuze voor hout. De nadelen vallen toch tegen en de uitstraling van de keuken wordt al snel minder. Daarom maken wij alleen gebruik van duurzame, weersbestendige materialen. Zo worden alle kasten (inclusief lades, fronten etc.) gemaakt van massief aluminium. Deze metaalsoort roest nooit, en wordt nog exclusiever door de afwerking met een stevige poedercoating. Onderhoud? Alleen een doekje voor het schoonhouden is voldoenden. Verder maken wij gebruik van hoogwaardig RVS hang- en sluitwerk. Voor de werkbladen kunt u kiezen uit een brede serie van Dekton kleuren. Van marmer tot aan betonlook. Waarom we niet voor massief beton kiezen? Dat kunt u in deze blog lezen.

De mogelijkheden met aluminium

Het bewerken van aluminium is niet zo eenvoudig als het bewerken van hout. Door onze ervaring kunt u dit met een gerust hart overlaten aan de experts van COOXS. De massieve, 5 en 10 mm dikke, platen vervormen wij tot de buitenkeuken van uw dromen. Benieuwd naar welke keukens wij daar zoal mee kunnen maken? Bekijk dan snel de ontwerpen van COOXS via de volgende link:

https://www.cooxs.nl/buitenkeukens/ontwerpen/