Houten buitenkeuken: de voor- en nadelen

Lees meer

U wilt een buitenkeuken om heerlijk buiten te kunnen leven, ontmoeten, genieten en te koken. Niet voor extra onderhoud aan uw tuin. Ieder product heeft op zijn tijd een schoonmaakbeurt nodig maar de gekozen materialen bepalen veel van het onderhoud. Daarom zijn alle COOXS buitenkeukens van metaal. Met de luxe en stevige poedercoating is een metalen buitenkeuken naast heel praktisch ook nog eens hoogwaardig van design. Maar er zijn veel metaalsoorten. De meeste bekende metaalsoorten zijn Staal, RVS en Aluminium. Wat zijn de verschillen tussen deze metaalsoorten en welke adviseert (en gebruikt) COOXS? Lees snel verder en kom het te weten.

Auteur afbeelding

Geschreven door

Christiaan Morren
keuken voor buiten luxe materialen productie houten buitenkeuken
In de natuurlijke omgeving van de tuin past hout altijd
CHRISTIAAN MORREN

De voordelen: waarom hout een van de meest toegepaste materialen is

Al jaar en dag wordt er veel van hout gebruik gemaakt voor buitenkeukens. In de natuurlijke omgeving van de tuin past hout altijd. Houten buitenkeukens zijn er in alle soorten en maten. Vanwege de eenvoud om te bewerken kan bijna alles gemaakt worden. Van compacte keukenblokken tot complete keukens met bar en alle mogelijke opties.

De gebruike houtsoorten variëren van goedkoper steigerhout tot aan duurzaam eiken en douglas hout. Houtsoorten die gaan vergrijzen in de natuur en zo een doorleefde look krijgen. Iedere houtsoort heeft weer zijn voor- en nadelen. Zo is steigerhout goedkoper maar is behandeld eiken weer veel duurzamer.

De nadelen van een houten buitenkeuken

Het gebruiken van hout voor de buitenkeuken heeft helaas niet alleen maar voordelen. Ook met de nadelen moet u goed rekening houden. Hout is namelijk een natuurproduct. Daar hoort bij dat het gaat werken (uitzetten, krimpen, kromtrekken) en dat de kleur vergrijsd. Kiest u voor een moderne, houten buitenkeuken met mooie, warmgele douglas fronten? Dan zal de keuken binnen de kortste keren gaan vergrijzen. Ook onder een veranda. Dit komt door de vochtige omstandigheden. Een ander gevolg is dat de houten fronten gaan kromtrekken en vervormen. Hier is weinig aan te doen, omdat dit een gewone natuurlijke eigenschap van hout is. Het gevolg? Uw deurtjes sluiten niet meer goed of met moeite en het strakke design oogt krom en versleten.

De levensduur van een houten buitenkeuken kunt u fors verlengen door deze minimaals jaarlijks te behandelen. Door de keuken te lakken of te beitsen blijft de originele kleur behouden. Een nadeel hiervan is dat u er jaarlijks onderhoud aan heeft.

Aluminium, RVS en Dekton. De materialen die COOXS toepast

Vanuit onze ervaring op buitenleven-gebied weten we dat mensen vaak spijt hebben van hun keuze voor hout. De nadelen vallen toch tegen en de uitstraling van de keuken wordt al snel minder. Daarom maken wij alleen gebruik van duurzame, weersbestendige materialen. Zo worden alle kasten (inclusief lades, fronten etc.) gemaakt van massief aluminium. Deze metaalsoort roest nooit, en wordt nog exclusiever door de afwerking met een stevige poedercoating. Onderhoud? Alleen een doekje voor het schoonhouden is voldoenden. Verder maken wij gebruik van hoogwaardig RVS hang- en sluitwerk. Voor de werkbladen kunt u kiezen uit een brede serie van Dekton kleuren. Van marmer tot aan betonlook.

Meer informatie?

Heeft u alles gelezen en wilt u meer informatie over een design buitenkeuken van COOXS. Helemaal gemaakt van aluminium met onderdelen van RVS? Neem dan snel contact op voor een afspraak bij u thuis of in de Studio in Kootwijkerbroek.