Een betonnen buitenkeuken: de voor- en nadelen

Lees meer

Het buitenleven is in opkomst en dat is niet zo heel vreemd. Want wat is er nu fijner dan op een heerlijke zomeravond te genieten van het buitenzijn? Met een goed glas wijn, fijn gezelschap en lekker eten vliegt de avond voorbij. Dat er meer aandacht wordt besteed aan het buitenleven is ook te zien in het ruime aanbod aan producten voor het buitenleven. Of u nu een royaal loungeset, een vuurtafel of een volledige welness wenst, het kan allemaal.

Ook op het gebied van buiten koken en buitenkeukens is de keuze groots. Buitenkeukens zijn er in alle kwaliteiten en materialen te krijgen. Van robuust in een standaardmaat tot verfijnd maatwerk en alles daar tussenin. U kunt bij veel van deze buitenkeukens een ruime collectie accessoires kiezen. Van de multifunctionele Big Green Egg tot de verfijnde Beefeater barbecues, maar ook spoelbakken, koelkasten etc. Allemaal geschikt voor lange zomeravonden en een optimaal buitenleven.

Auteur afbeelding

Geschreven door

Christiaan Morren
buitenkeuken van beton nadelen buitenkeuken van beton
Buitenkeukens zijn er in alle kwaliteiten en materialen te krijgen
CHRISTIAAN MORREN

De betonnen buitenkeuken

De buitenkeuken van beton is erg populair. Ten eerste door het robuuste uiterlijk en ten tweede omdat beton gemakkelijk te combineren is met andere materialen. Grofweg zijn er twee uitvoeringen: een buitenkeuken volledig van beton of een buitenkeuken van staal of hout met een betonnen werkblad. De eerste kan helemaal buiten staan en de tweede variant moet onder een veranda of overkapping geplaatst worden.

Het beton is in twee kleuren verkrijgbaar: lichtgrijs en antracietgrijs. Het lichtgrijze beton (de welbekende en originele betonkleur) is vooral stoer. De kleur antraciet oogt naast stoer ook chique.

De voordelen

Beton heeft zo zijn voordelen om toegepast te worden in een buitenkeuken. Om te beginnen is het voor de liefhebber van een moderne industriële stijl een echt pronkstuk in de tuin. Daarnaast past hij bij iedere stijl tuin. De rustieke natuurlijke kleur van het materiaal maakt het een echte allrounder in de tuinarchitectuur.

Verder is beton goed geschikt om het hele jaar door buiten te staan. Het materiaal kan tegen hitte en kou, tegen regen en wind. Tot slot is een betonnen buitenkeuken prijstechnisch vaak interessant. Samenvattend is een betonnen buitenkeuken een goede keus op de aspecten uitstraling en prijs.

De nadelen

Helaas heeft beton niet alleen maar voordelen in de buitenkeuken. Waar het esthetisch een mooie toevoeging is op uw buitenkeuken, valt het in de praktijk vaak tegen qua gebruik en onderhoud. Beton is namelijk een poreus materiaal, wat zoveel zegt dat het een vrij open structuur heeft waardoor het beton gaat verweren. Vooral in de herfst en de winter gaat het blad groen uitslaan en is het moeilijk weer schoon te krijgen. Vloeibare stoffen trekken er makkelijk in en geven vlekken. Dat maakt dat het blad na verloop van tijd vettig aan zal gaan voelen.

Verder is een betonnen werkblad of een hele betonnen buitenkeuken enkel te verkrijgen in forse diktes. Dit maakt dat een betonnen buitenkeuken altijd robuust en soms ook lomp oogt. Dit in tegenstelling tot veel andere materialen, die ook in meer verfijnder diktes te verkrijgen zijn.

Tot slot is het gebrek aan verfijning van beton ook te zien aan de afwerking van de buitenkeukens. Dat ziet u terug in de aansluiting tussen afzonderlijke betondelen. De aansluitingen vormen kieren waar – met name in het werkblad –vuil in gaat zitten dat er moeilijk uit te halen is.

De uitstraling van beton, en toch praktisch?

Het beste van twee werelden combineren. Dat hebben wij gedaan met onze collectie keramiek werkbladen voor buitenkeukens. Deze keramiek bladen zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en dessins, waaronder een ruime collectie betonlooks. Natuurgetrouw in uitstraling en te onderhouden met enkel een vochtig doekje.

Wat is keramiek?

Keramiek heeft een extreem gesloten structuur en is uv- en kras vast. Met keramiek wordt het ontstaan van steen door middel van geavanceerde technologie gesimuleerd. Door het onder hoge druk samenstellen van keramiek ontstaat het meest gesloten oppervlak onder de werkbladen. Wanneer er een glas wijn omgegooid wordt kunt u de keramiek buitenkeuken met een doekje zo weer schoon vegen. En ook na de winter is het een fluitje van een cent om hem weer in gebruik te nemen.