Voor- en nadelen van een buitenkeuken van keramiek

Lees meer

Buitenkeukens worden gemaakt van tal van materialen. Van hout tot aan beton, metaal en keramiek. En aan ieder materiaal zitten voordelen én nadelen. Een materiaal dat hard in opkomst is, is keramiek. We zien keramiek toegepast worden in interieurs, tuinen en dus ook in buitenkeukens. In deze blog gaan we in op de voor- en nadelen van dit unieke materiaal voor buitenkeukens.

Auteur afbeelding

Geschreven door

Christiaan Morren
design buitenkeuken van keramiek keramische barbecue in keramiek buitenkeuken
De laatste jaren zien we steeds meer keramiek toegepast worden als bouwmateriaal
CHRISTIAAN MORREN

Wat is keramiek en waarom is het zo populair?

Keramieken zijn er in veel soorten. Denk bijvoorbeeld aan aardewerk en porselein, maar bijvoorbeeld glas en diamanten zijn ook keramieksoorten. Wij focussen ons in deze blog op keramiek werkbladen zoals ze worden toegepast op buitenkeukens. Dit keramiek heeft veel weg van natuursteen. Het verschil is dat keramiek in een fabriek gemaakt wordt, en niet rechtstreeks uit de natuur komt. Natuurlijke mineralen worden onder zeer hoge druk samengeperst waarna er een patroon op ‘geprint’ wordt en het wordt afgebakken in een oven.

De laatste jaren zien we steeds meer keramiek toegepast worden als bouwmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, keuken-werkbladen of als badkamer-tegels. Ook bij buitenkeukens wordt er veel gebruik gemaakt van keramiek. Zo maakt COOXS gebruik van de hoogwaardige keramiek-soort Dekton voor de werkbladen.

De voordelen van keramiek

Natuursteen wordt traditioneel gewonnen uit steengroeve’s in bijvoorbeeld Spanje, Italië en India. In veel gevallen is hier kinderarbeid bij betrokken en daarnaast is het winnen van natuursteen slecht voor het milieu. Doordat keramiek een mechanisch proces is, dat in moderne fabrieken gemaakt wordt, is het goed voor het milieu én zijn er geen kinderen bij betrokken. Maar naast het duurzaam produceren van keramiek, heeft het materiaal nog veel meer voordelen. Zo is keramiek een erg hard materiaal. Het gesloten oppervlak is zo dicht dat er geen vuil in kan trekken. Citroenzuur, wijn of een ander bijtend middel? Het keramiek heeft er geen last van.

Keramiek krijgt zijn kleur en structuur in de fabrieken. Daarom is keramiek er in extreem veel kleuren en soorten. Van betonlooks tot aan geavanceerde marmerstructuren. Niet van echt te onderscheiden.

De nadelen van keramiek

Zoals elk materiaal, heeft keramiek ook nadelen. Zo is keramiek naast erg hard ook breekbaar. Zeker op de randen van het keramiek kan er bij puntbelasting een bluister afschieten. Daarom is het essentieel dat keramiek professioneel bewerkt wordt. De experts van COOXS hebben veel ervaring hiermee en weten waar op te letten bij het produceren en monteren. Op het moment dat het keramiek werkblad gemonteerd is en het ligt helemaal vast kan er weinig meer gebeuren. 

Verder is keramiek een relatief prijzig materiaal. Zowel het produceren als het bewerken van keramiek vraagt veel man- en machinekracht. De extra investering die keramiek vraagt ten opzichte van andere materialen is goed te zien in het hoogwaardige eindresultaat en de lange levensduur.

Al met al zijn wij bij COOXS groot fan van keramiek. De mooie technische eigenschappen en luxe uitstraling maakt dat iedere buitenkeuken klasse krijgt. Meer informatie over een keramiek buitenkeuken bij u thuis? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.