Buitenkeuken van metaal, RVS, staal: de verschillen

Lees meer

U wilt een buitenkeuken om heerlijk buiten te kunnen leven, ontmoeten, genieten en te koken. Niet voor extra onderhoud aan uw tuin. Ieder product heeft op zijn tijd een schoonmaakbeurt nodig maar de gekozen materialen bepalen veel van het onderhoud. Daarom zijn alle COOXS buitenkeukens van metaal. Met de luxe en stevige poedercoating is een metalen buitenkeuken naast heel praktisch ook nog eens hoogwaardig van design. Maar er zijn veel metaalsoorten. De meeste bekende metaalsoorten zijn Staal, RVS en Aluminium. Wat zijn de verschillen tussen deze metaalsoorten en welke adviseert (en gebruikt) COOXS? Lees snel verder en kom het te weten.

Auteur afbeelding

Geschreven door

Christiaan Morren
strakke lijnen in luxe buitenkeuken rvs buitenkeuken gecoat
Daarom zijn alle COOXS buitenkeukens van metaal
CHRISTIAAN MORREN

De verschillende soorten metaal

Metaal is een verzamelnaam voor een grote groep aan metalen. Van edelmetalen (goud, koper etc.) tot aan constructiemetaal als staal of RVS. Metalen zijn bijna altijd legeringen van meerdere grondstoffen. Zo is staal een legering van ijzer, koolstof en weer andere metaalelementen. Naast staal zijn ook RVS en aluminium legeringen van meerdere grondstoffen.

Staal: bekend, massaal verkrijgbaar en kan gaan roesten

Staal is de meestvoorkomende metaalsoort. Het is veelvuldig verkrijgbaar tegen goede prijzen. Staal wordt voor van alles gebruikt. Van auto’s tot aan wolkenkrabbers: overal zit staal in. Staal is sterk en hard en goed te bewerken door middel van lassen. Hoewel er dus veel voordelen aan staal zitten passen wij bij COOXS bewust geen staal toe. Waarom? Vanwege de roest. Wanneer staal is afgewerkt met een poedercoating beschermd dat tegen de roest. Maar het gaat u een keer gebeuren: u laat iets vallen tegen de buitenkeuken en er zit een kleine beschadiging op. Bijna niet zichtbaar maar hij zit er toch. Op dat moment helpt de poedercoating niets meer en gaat de keuken vanzelf roesten. Daarom vinden wij staal niet geschikt voor een COOXS buitenkeuken.

Aluminium: lichtgewicht, moeilijker te bewerken en roest nooit

Aluminium dan? Aluminium is een buitenbeentje in de metaal-industrie. Het is maar liefst 3x zo licht als staal en is niet gevoelig voor roest. Verder is aluminium een zachter materiaal dan staal of RVS. Dat maakt aluminium moeilijker te bewerken. Met name het lassen van aluminium vraagt meer aandacht dan bij staal of RVS.

Wij van COOXS maken al onze buitenkeukens van aluminium. Of het nu gaat om de kasten, lades, fronten of schappen: aluminium it is! De reden daarvan is eenvoudig. Door het lichtgewicht van aluminium zijn we flexibel in het ontwerpen en kunnen we ultra-strakke constructies maken. Strakke lijnen, rechte vormen en mooie detailleringen zijn mogelijk. Combineer dat met het feit dat aluminium niet roest en u begrijpt waarom wij gebruik maken van dit hoogwaardige materiaal!

RVS: luxe uitstraling, zelfs onbewerkt

Roest vast staal, zoals RVS voluit heet (en dus geen roestvrij staal), staat bekend om zijn mooie uitstraling. De diepe glans, desgewenst geborsteld naar een ruwere look, is zelfs zonder behandeld te zijn met een poedercoating al erg mooi. Voor accessoires als spoelbakken en kranen maar ook voor beslagwerk als scharnieren en geleiders maken we bij COOXS graag gebruik van dit hoogwaardige materiaal.

Allereerst wat betreft de spoelbakken en kranen. Roest vast staal is niet gevoelig voor roest en dus geschikt voor een buitenkeuken. Maar daarnaast is het ook nog eens eenvoudig schoon te maken en heel hygiënisch. Wel zo fijn bij een spoelbak met kraan. En wist u dat u het ook in speciale kleuren kunt krijgen. Wat dacht u van chique goud of koper of juist stoer gun metal? Het kan allemaal.

Scharnieren en geleiders worden meestal van staal gemaakt, zoals u hierboven al kunt lezen vinden wij dat niet geschikt vanwege de roestaanslag. Aluminium is te zacht voor scharnieren en geleiders en zou op termijn slecht gaan werken. Daarom is RVS juist zo perfect passend voor deze onderdelen. Mooi, strak en ook nog eens geschikt voor buiten!

Meer informatie?

Heeft u alles gelezen en wilt u meer informatie over een design buitenkeuken van COOXS. Helemaal gemaakt van aluminium met onderdelen van RVS? Neem dan snel contact op voor een afspraak bij u thuis of in de showroom in Kootwijkerbroek.